550-та годишнина от създаване на Казахското ханство бе отбелязана с фотоизложба „Ехото на Великата степ”

На 1 октомври, 2015 г. в почетното консулство на Република Казахстан в гр. Благоевград, със съдействието на посолството на Република Казахстан и Държавния музей на изкуствата „А.Кастеев”, бе открита фотоизложба, посветена на 550-та годишнина на Казахското ханство.

Гостите на събитието бяха приветствани с богата музикална програма на ансамбъл „Пирин“, след която почетният консул на Република Казахстан Митко Солаков даде коктейл.

На събитието присъстваха посланикът на Република Казахстан в Република България Негово Превъзходителство Темиртай Избастин, представители на посолството на Република Казахстан в Република България, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, зам.- кметът на община Благоевград Зорница Кралева, дипломати, директори на полицейски звена и други български и чуждестранни гости.

Четиридесет са подредените фотографии в експозицията "Ехото на Великата степ“, които представят репродукции на картини от фонда на Държавния музей на изкуствата на Република Казахстан „А. Кастеев“, както и изображения на древни сребърни и златни накити, открити от археолози на територията на Казахстан.

Казахското ханство е създадено през 1465 г. от султаните Джанибек и Кирей. Султан Кирей става първият казахски хан. Изграждането на младата държава не е лесно. То е белязано с непрекъсната борба и търсене на национална идентичност. Такива исторически личности като Касъм хан, Хак Назар хан, Абулхаир хан, Аблай хан, Кенесаръ хан имат голям принос за формирането на казахската държава. За поколенията те са символ на патриотизъм, мъжество и духовна сила.

Гражданите и гостите на гр. Благоевград ще могат да разгледат фотоизложбата в зала „22-ри септември“, пл. "Георги Измерлиев 1" от 1 до 10 октомври, 2015г.

На снимката: Ръководителят на дипломатическата мисия на Република Казахстан Негово Превъзходителство Темиртай Избастин и почетният консул на Република Казахстан в Благоевград Митко Солаков със студенти от Казахстан

новина тип: