Уважаеми участници!

 

Радвам се да ви приветствам на редовната среща на Астанинския клуб!

Тази уникална платформа за диалог за четвърти път събира около една маса водещи световни експерти, дипломати и политици.

Тук, в сърцето на Евразия, обсъждаме най-актуалните въпроси.

Този формат става все по-популярен днес.

Наш общ дълг е да търсим изход от разрушителната спирала на конфликта, която се преплита в глобалната гео-икономика и геополитиката.

Ето защо, преди всичко искам да се съсредоточа върху ключовите маркери и рисковете от новата реалност.

Първо. Нарастващите противоречия между основните сили увеличават нестабилността на сегашния световен ред, което прави събитията по-малко предсказуеми.

Така нареченият "пост-биполярен" световен ред най-сетне се отдалечава в миналото.

Контурите на Великата Евразия се оформят пред очите ни.

Влиянието върху този процес се проявява както от променящото се съответствие между глобалните участници, така и от нарастващата конкуренция между регионалните сили.

И всички те все още не могат да преодолеят фундаментални различия в основния проблем - бъдещия формат на световния ред.

Второ. Влошаването на геополитическото съперничество между Русия, Съединените щати и Китай се проявява не само в глобален контекст, но и в периметъра на Великата Евразия.

Комплексни предизвикателства в този стратегически триъгълник винаги са били налице.

Въпреки това равнището на тяхната контролируемост е рязко намалено през последните години.

Отсега нататък са възможни мащабни кризи, както никога досега.

Вероятността от инциденти, които могат да се превърнат в масови конфликти, значително се увеличава.

Трябва да бъде изключително ясно: недоразуменията и грешките в кризисни ситуации могат да доведат до военна конфронтация.

 

Трето. Усилената на конфронтацията поставя под съмнение ефективността на глобалните институции за развитие и сигурността като цяло.

Основната тенденция на деня е "разхлабване" на основите на стратегическата стабилност.

Ситуацията със споразуменията за премахване на ракети със средна и къса разделителна способност (INF) става все по-критична.

Въпросът за удължаването на Договора за намаляване на стратегическите настапателни оръжия, който е валиден до 2021 г., остава спрян.

Сривът на ИНФ и проблемите с разширяването на Договора за намаляване на стратегическите настапателни оръжия действително ще понижат системата за контрол на въоръженията.

Световните сили могат да се върнат в надпреварата за въоръжение.

Четвърто. Икономическите противоречия са ескалирали до фаза, която много експерти открито наричат ​​търговски войни.

Едно от тях е между САЩ и Китай, които представляват една трета от световната икономика, 20% от световния износ и повече от една трета от преките инвестиции.

Това ще доведе до спад в световния икономически растеж и следователно до влошаване на положението в развиващите се страни. Бедност, безработица - добра почва за тероризъм, миграция и сепаратизъм.

Това е точно ситуацията в Афганистан, където продължаващата война доведе до тежки последици - трафик на наркотици, тероризъм и екстремизъм.

Пето. Най-важният проблем на гео-икономиката на Евразия са икономическите санкции, наложени едностранно от отделните държави, и използвани като реакция на контра-санкциите.

Шесто. Вероятността за мащабна военна конфронтация в някои части на Великата Евразия остава висока.

Един от най-експлозивните региони е Близкия изток.

Нестабилността е причинена от кризата в Сирия, продължаващото политическо напрежение в Ирак, гражданската война в Либия, предизвикателствата за вътрешно развитие в арабските страни.

Всичко това се влошава от колапса на ядреното споразумение с Иран, което бе постигнато по предизвикателен начин. Световната общност, включително и Казахстан, провеждат дългосрочна работа по този документ. Нашата страна показа на целия свят, че притежаването на ядрени оръжия не е панацея в областта на сигурността.След като се отказва от тези оръжия, Казахстан спечели доверието на международната общност.

През следващата година заплитането на нерешени проблеми може да стане още по-объркващо, като се върне в Близкия изток призракът на голяма война.

Седмо. Глобалната сигурност продължава да бъде заплашена от международния тероризъм и екстремизма.

Според Националния консорциум за изследване на тероризма и реакцията срещу тероризма през 2017 г. в света има около 10 000 терористични атаки, като са убити повече от 26 хиляди души.

Осмо. 2018 убедително показа, че киберсигурността се превръща в напълно ново измерение на глобалната стабилност.

Опозицията между големите сили се прехвърля в това пространство.

През следващите години ще се увеличи уместността на проблема за сигурността на ядрените и други стратегически съоръжения, които могат да бъдат забранени от кибернетичната технология.

Девето. Друго важно предизвикателство е сигурността на комуникациите, които използваме.

Ограничаващият фактор за страните е тясната икономическа взаимозависимост, която се развива в резултат на глобализацията.

Търговските войни и санкции обаче ще разрушат стойността на този фактор.

Глобалната несигурност води до балансиране на страните в най-модерната "студена война", чиито последици ще бъдат напълно загубени за всички.

 

Уважаеми приятели!

 

Светът, въоръжен с ядрено оръжие, не може да си позволи ново кърваво разочарование, за да започне за трети път изграждането на нов световен ред върху фрагментите на "стария свят".

Защото няма да има какво да се изгради и никой няма да е останал.

Необходимо е да се предотврати нова глобална катастрофа, която вече е придобила доста реални очертания.

Световната общност трябва да се обедини, за да разреши общи проблеми.

На форума ASEM в Брюксел говорих за опасностите от международната ситуация, подобно на карибската криза от началото на 60-те години.

Напоследък в Париж се казва, че Първата световна война и Втората световна война започнаха поради липсата на преговори - диалог. Моето предложение беше, че великите сили, особено Съединените щати, Руската федерация, Китайската народна република и страните от ЕС, винаги носят голяма отговорност по въпросите на световната програма от гледна точка на бъдещето на човечеството.

Моето предложение: Съединените щати - Руската федерация - Китайската народна република - ЕС трябва да намеят нови формати на диалог, ако говорим за съдбата на цивилизацията. След края на Първата световна война се създава Лигата на народите. След това, след края на Втората световна война - ООН. Очевидно е, че за разрешаване на възникващите противоречия е труден въпрос. Въпреки това предложих сайта на Астана, така че тези четири партии да могат да обсъждат проблеми в областта на икономиката, политиката и сигурността.

Първо. Считам за необходимо да се актуализира Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г.

В тази връзка предлагам провеждането на подобна конференция по въпросите на сигурността и сътрудничеството през 2020 г. - до 45-годишнината от приемането на стратегическия документ.

Разбираме, че процесът на сключване на ново споразумение няма да бъде лесен.

Ето защо е препоръчително да се започне подготовката за окончателните преговори през следващата 2019 г. Тъй като страната ни беше организатор на единствената среща на върха на ОССЕ в началото на XXI век, Казахстан е готов да инициира събитие в този формат в бъдеще.

Разбира се, много тук ще зависи от позицията на световните сили.

Във връзка с това бих искал да призова големите държави да работят заедно, за да сключат ново споразумение.

Второ. За да се гарантира стратегическа сигурност, ядрените сили трябва да изграждат помежду си поверителен диалог.

Необходимо е да се активизират преговорите за по-нататъшното намаляване на ядрените арсенали, създаването на зони без ядрено оръжие. В един момент беше приет Договорът за неразпространение на ядреното оръжие. Независимо от присъствието си, някои държави станаха собственици. Причината за това е липсата на санкции, предвидени в настоящото споразумение.

Казахстан, страна, която доброволно се отказва от ядреното оръжие, като един от лидерите на световното анти-ядрено движение отново призовава международната общност да изгради свят без ядрени оръжия. През 1991 г. в епохата на Съветския съюз повдигнах въпроса за затварянето на най-големия тестов обект в Семипалатинск, където ядрените опити бяха тайно извършени от дълго време.

Не беше лесна задача - да накара съветското ръководство, военно-промишления комплекс да затвори това депо. Впоследствие същите решения бяха взети по целия свят по отношение на подобни депа за отпадъци. Тази работа продължи. Президентът на САЩ Барак Обама започна серия от анти-ядрени срещи, в които Казахстан взе активно участие. В хода на една от тях стартирах Манифеста "Мир XXI век".

Трето. Търговските войни могат да коригират дисбалансите в световната търговия

Трябва да бъдат разработени решения на масата за преговори под егидата на Световната търговска организация в многостранен формат.

Срещата на министрите на тази организация през 2020 г. ще се проведе в Астана.

Виждаме изход от ситуацията в разработването на еднакви правила за справедливо търговско и инвестиционно сътрудничество.

Тя изисква безусловно признаване на правата върху интелектуалната собственост, разработването на прозрачни, гъвкави и ефективни правила за трансфер на технологии.

Наред с това трябва да се търси решение на проблема с търговските войни при реформирането на СТО.

Правилата за споразумения, уреждащи дейностите на тази организация, трябва да включват механизми, които увеличават цената за неспазване на правилата.             

Четвърто. Азия се нуждае от собствена колективна организация за сигурност.

Мисля, че появата му е въпрос на време.   

Казахстанската инициатива на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия може да бъде основата за бъдещата Организация за сигурност и сътрудничество в Азия. В сътрудничество с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа тази организация би могла да допринесе за създаването на зона за сигурност в целия евроазиатски субконтинент.

На път към реализирането на тази идея, като първа стъпка, предлагам да се проведе съвместно консултативно съвещание на ОССЕ, на CICA и на Форума за регионална сигурност на АСЕАН.

Секретариатите на тези форуми могат да се срещнат, за да съгласуват позициите си. Официалното мнение на Казахстан ще бъде съобщено на всички споменати организации. 

Пето. Препоръчително е да се проведе конференция за сигурността в Евразия в Астана. В същото време провеждането на такава среща е от основно значение независимо от мястото.

Това може да стане въз основа на клуба в Астана. Организацията може да използва опита от провеждането на реномирани форуми, като Мюнхенската международна конференция по сигурността.

Шесто. Международната общност трябва да разработи глобална стратегия за сътрудничество в развитието на информационното пространство.

Уважаеми дами и господа!

Евразийското пространство винаги е било основната „сцена“ на историята.

Но само през последните няколко години се появиха истинските очертания на Великата Евразия.

Основата за това е до голяма степен ефективното взаимодействие между Евразийски Икономически Съюз, Европейския съюз и китайския проект "Един Пояс Една Пътека".

Казахстан, който е част от една огромна Евразия, винаги се застъпва за открит диалог и провежда политика на мироопазване, като полага усилия за съвместяване на конфликтните партии и често постига успех по този въпрос.

Връзката между световете е нашата историческа мисия.

Това също е значението на провеждането на срещите на клуба в Астана.

В наши дни можем да чуем нови, иновативни идеи за по-нататъшното развитие на Евразия в полза на всички страни от континента.

Надявам се, че много от тях ще бъдат възприети от политиците и правителствата като практически препоръки за действие.

В днешния глобален свят няма двустранни конфликти, които няма да навредят на никого освен на участниците.

Чрез консолидиране на усилията ни можем да помогнем за разрешаването на конфликти и за увеличаване на благосъстоянието на народите не само на евразийския континент, но и навсякъде по света. Мисля, че няма друга алтернатива, ако искаме да спасим планетата за бъдещите поколения.

Благодаря Ви за вниманието!

новина тип: